Wat is lastechniek?

Lastechniek is een verzamelnaam voor verschillende manieren van lassen, waarbij door warmte en/of druk materialen aan elkaar verbonden worden. Lastechniek wordt op veel manieren ingezet en vergt specialistische kennis. Immers, we kunnen niet alle materialen op dezelfde manier verwerken. We onderscheiden zes hoofdcategorieën van lastechnieken:

  1. Booglassen of elektrode lassen
  2. Elektrisch weerstandlassen
  3. Autogeen lassen
  4. Druklassen
  5. Bundellassen
  6. Overige lastechnieken

Naast lasartikelen zoals gutstangen, lastangen en snijbranders, bieden we bij Vlamboog ook andere artikelen aan die je kunt gebruiken tijdens het lassen. Denk bijvoorbeeld aan speciale markeerstiften van Markal, kabelverbindingen en ventilatiesystemen. Bekijk ons uitgebreide assortiment aan artikelen rondom lastechniek in onze webshop.

Wanneer gebruik je welke lastechniek?

Met ieder soort lastechniek kun je op een andere manier materialen aan elkaar bevestigen. De verschillende technieken hebben dan ook voordelen en nadelen afhankelijk van de situatie.

Booglassen

Booglassen is een goede techniek wanneer je kortere lasverbindingen maakt met dunnere materialen. De materialen worden door middel van elektroden verhit, smelten, en vloeien vervolgens aaneen. Met booglassen kun je vrijwel alle materialen aan elkaar bevestigen. Onder andere de technieken MIG/MAG lassen, TIG lassen en plasmalassen vallen onder het booglassen. Ons assortiment omvat een brede selectie aan MIG en TIG lasproducten.

Weerstandlassen

Bij het weerstandlassen geleiden de twee oppervlakten die je aan elkaar wilt lassen, elektriciteit. Dit wordt omgezet in warmte, en door druk uit te oefenen kunnen materialen aan elkaar worden verbonden. Het proces is niet alleen bruikbaar voor metalen, maar ook bij het hechten van kunststof. Weerstandlassen is een snelle en efficiënte lastechniek, mits correct uitgevoerd. Puntlassen, rolnaadlassen, projectielassen en stuiklassen zijn allemaal vormen van weerstandlassen.

Autogeen lassen

Bij het autogeen lassen gebruiken we een zeer hete vlam. Deze ontstaat door de toevoer van een gasmengsel en kan een temperatuur van meer dan 4900°C bereiken. Vooral voor dikwandig installatiewerk is autogeen lassen een goede oplossing. Je kunt de techniek bijvoorbeeld inzetten om leidingen met een wanddikte van 3mm aan elkaar te lassen, maar je kunt met autogeen lassen ook buizen en leidingen snijden. Met de snijbranders en -mondstukken uit ons assortiment kun je zelf ook aan de slag met autogeen lassen.

Druklassen

Zoals de naam al weggeeft, worden bij druklassen materialen aan elkaar bevestigd door ze krachtig tegen elkaar te drukken. Dit kan zowel via kouddruklassen als via warmdruklassen, al gebruiken we de eerstgenoemde techniek niet veel meer. Bij warmdruklassen drukken we de voorwerpen niet enkel tegen elkaar aan, maar verhitten we ze ook. Onder warmdruklassen vallen onder andere de technieken explosielassen, diffusielassen, ultrasoon lassen en smeden.

Bundellassen

Wanneer je op zoek bent naar een techniek waarmee je seriematig kwalitatief hoge verbindingen kunt maken, is bundellassen erg geschikt. Bij deze methode worden de materialen bestraald met een bundel deeltjes zodanig dat het materiaal smelt en aaneen vloeit. Bundellassen zetten we in in bijvoorbeeld de vliegtuigindustrie of machinebouw.

Wat heb je nodig om veilig te kunnen lassen?

Niet alleen als internationaal handelshuis, maar ook als producent heeft Vlamboog uitvoerige kennis over lasartikelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Voor iedere soort lastechniek heeft Vlamboog de juiste producten in het assortiment om op een veilige manier te werk te gaan. Om veilig te kunnen lassen heb je namelijk niet alleen de juiste lastang nodig, maar ook de juiste beschermende uitrusting. Dit geldt zowel voor professionele lassers als voor hobbyisten. De volgende beschermingsmiddelen mogen niet ontbreken wanneer je gaat lassen:

Lastechniek