Algemene voorwaarden
De voorwaarden zijn in de Nederlandse taal en gedeponeerd bij de rechtbank Dordrecht. De Nederlandstalige versie prevaleert in het geval van verschillen.
Algemene verkoop- en leveringsvoorwaarden Vlamboog B.V.
Artikel 1: Algemeen
- Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offertes, verkopen, (af)leveringen, diensten, overeenkomsten en alle daarmee samenhangende werkzaamheden en handelingen van Vlamboog B.V. en de aan zijn gelieerde vennootschappen en de door hem ingeschakelde derden (tezamen genoemd: de “verkoper”), uitgebracht aan, gesloten met en/of verricht bij de betrokken wederpartij (hierna genoemd: de “wederpartij”). In deze voorwaarden worden onder “zaken” tevens “diensten” verstaan. Deze algemene voorwaarden zijn ook van toepassing op alle feitelijke en juridische relaties tussen de verkoper en de wederpartij naar aanleiding van het gebruik van websites van de verkoper.
- Door het aanvaarden van offertes van, het plaatsen van bestellingen bij, het sluiten van overeenkomsten met de verkoper (waaronder begrepen het aanvaarden van zaken van de verkoper), aanvaardt de wederpartij gebonden te zijn aan en te handelen in overeenstemming met deze algemene voorwaarden. De aan de verkoper gelieerde vennootschappen en de door hem ingeschakelde derden kunnen zich jegens de wederpartij op deze voorwaarden beroepen.
- De verkoper doet slechts aanbiedingen en sluit slechts overeenkomsten (uit hoofde waarvan zij zaken levert) waarop slechts deze algemene voorwaarden van toepassing zijn. Andere algemene voorwaarden (van wederpartijen) wijst de verkoper expliciet af en levering van zaken door de verkoper betekent niet dat de verkoper (het gebruik van) andere voorwaarden dan zijn voorwaarden heeft geaccepteerd of van toepassing zijn
Artikel 2: Bestellingen
- Alle offertes van de verkoper zijn vrijblijvend, tenzij in de offerte een termijn voor aanvaarding is gesteld. Offertes vervallen 4 weken na de datum van de offerte. Een offerte vervalt ook indien de zaak waarop de offerte betrekking heeft in de tussentijd niet meer beschikbaar is.
- Bij een aanbieding verstrekte prijslijsten, brochures en andere gegevens zijn zo nauwkeurig mogelijk opgegeven, maar dienen slechts ter indicatie en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
- Indien de wederpartij schriftelijk (waaronder mede begrepen per fax, per e-mail of op andere elektronische wijze) een bestelling of order heeft geplaatst bij de verkoper, is deze onherroepelijk.
- Een overeenkomst tussen de verkoper en de wederpartij komt eerst tot stand nadat de verkoper de bestellingen of opdrachten en eventueel bijzondere afspraken schriftelijk heeft aanvaard, dan wel nadat feitelijk door de verkoper met verzending of uitvoering van zaken is aangevangen. In dit laatste geval geldt dat verzending of uitvoering niet betekent dat de door een wederpartij gestelde voorwaarden van die levering of uitvoering zijn aanvaard, behalve voor zover het gaat om de hoeveelheid en identificatie van de betrokken zaken. Indien een orderbevestiging afwijkt van de bestelling van de wederpartij, dient de wederpartij dit direct na verzending van de orderbevestiging kenbaar te maken, bij gebreke waarvan de orderbevestiging bindend zal zijn.
- De verkoper heeft het recht om een bestelling af te wijzen of een toeslag in rekening te brengen indien de waarde van die bestelling niet ten minste gelijk is aan de minimum order waarde van EUR 25. De verkoper heeft ook het recht om eerst de bestelling uit te leveren indien de minimum order waarde van 25 is bereikt.
- Langs elektronische weg verstrekte bestellingen binden de wederpartij zonder dat de verkoper deze hoeft te bevestigen.
- Eventuele aanvullingen of wijzigingen binden de verkoper slechts indien deze schriftelijk door de verkoper zijn bevestigd.
Artikel 3: Prijzen
- De verkoper behoudt zich uitdrukkelijk het recht voor om de prijzen voorafgaande aan een bestelling te wijzigen (waaronder in, doch niet beperkt tot, situaties waarin dat op grond van (wijziging van) (wettelijke) voorschriften noodzakelijk is (zoals, onder meer bij wijzigingen van belastingen, import- of exporttarieven en in- en uitvoerrechten) of zijn toeleveranciers prijswijzigingen doorvoeren). Het is de verkoper voorts te allen tijde toegestaan om prijzen te wijzigen indien die als gevolg van wijzigingen die niet met de verkoper van doen hebben (zoals, doch niet beperkt tot, prijswijzigingen door fabrikant/importeur en/of valutakoerswijzigingen en/of nationale of supranationale voorschriften) en een wijziging van meer dan 5% vertonen. Tenzij anders is overeengekomen, gelden de prijzen voor de levering van zaken af magazijn van de verkoper en zijn zij exclusief BTW. Additionele kosten, waaronder, doch niet beperkt tot, kosten van verpakking en de verschotten ter zake van vrachtkosten worden afzonderlijk bij de wederpartij in rekening gebracht.
Artikel 4: Levering en risico
- De leveringstermijn gaat in per datum van de bevestiging van de order. Is betaling vooraf of een aanbetaling overeengekomen, dan gaat de leveringstermijn in na ontvangst van de gehele (aan)betaling.
- Leveringstermijnen zijn niet te beschouwen als fatale termijnen, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen. Bij overschrijding kan de wederpartij jegens de verkoper geen aanspraak maken op schadevergoeding, noch ontbinding van de overeenkomst vorderen. In geval van een niet-tijdige levering is de verkoper eerst na een schriftelijke ingebrekestelling in verzuim.
- Onder overmacht wordt verstaan –onverlet hetgeen daaronder in de wet en jurisprudentie in ieder geval wordt begrepen- iedere van de wil van de verkoper onafhankelijke omstandigheid, die nakoming van de overeenkomst blijvend of tijdelijk verhindert, zoals onder andere oorlog en oorlogsgevaar, oproer, gehele of gedeeltelijke mobilisatie, werkstakingen, gebrek aan grondstoffen, stagnatie in de toelevering van goederen door toeleveranciers, onvoorziene omstandigheden in het bedrijf, transportmoeilijkheden, in- en/of uitvoerbeperkingen, vorst, brand, epidemieën, (natuur)rampen en/of andere onvoorziene belemmeringen die, onder meer, de vervaardiging of het vervoer van de goederen geheel of gedeeltelijk onmogelijk maken. Het in dit artikel bepaalde is ook van toepassing indien de bedoelde omstandigheden zich voordoen bij fabrieken, leveranciers of andere handelaren van wie de verkoper zaken of diensten betrekt.
- Indien de verkoper door bovenbedoelde overmacht wordt verhinderd de overeenkomst na te komen, is hij gerechtigd om zonder rechterlijke tussenkomst te zijner keuze, hetzij de uitvoering op te schorten tot de overmacht opleverende omstandigheid ophoudt te bestaan, hetzij de overeenkomst zonder rechterlijke tussenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden, zonder tot schadevergoeding gehouden te zijn.
- De verkoper heeft de keuze van de wijze van transport van de te leveren zaken tenzij de wederpartij of een door de wederpartij ingeschakelde derde de zaken zelf afhaalt bij het magazijn van de verkoper. Het risico ten aanzien van de zaken gaat over op de wederpartij op het moment van levering aan de wederpartij of een door de wederpartij ingeschakelde derde.
- De verkoper is gerechtigd om af te leveren in gedeelten.
- Op de wederpartij rust een afnameplicht. Zodra de verkoper de wederpartij heeft bericht dat de zaken bij de verkoper gereed staan ter afname, is de wederpartij, ongeacht de overeengekomen wijze van transport, binnen de redelijkerwijs kortst mogelijke termijn tot afname verplicht. Indien de verkoper de zaken levert dan wel laat leveren, dient de wederpartij zorg te dragen voor de snelst mogelijke lossing ter plaatse. Wanneer de zaken na het verstrijken van de leveringstermijn door de wederpartij niet zijn afgenomen, staan zij voor zijn rekening en risico opgeslagen. Na vier weken is de verkoper bevoegd om over te gaan tot verkoop van deze zaken. De eventuele mindere opbrengst en de kosten komen voor rekening van de wederpartij, onverminderd overige rechten van de verkoper.
Artikel 5: Eigendomsvoorbehoud
- Alle door de verkoper geleverde en te leveren zaken blijven eigendom van de verkoper tot het moment dat de wederpartij volledig aan zijn betalingsverplichtingen ten aanzien van die zaken heeft voldaan. Indien de verkoper in het kader van de koopovereenkomst werkzaamheden voor de wederpartij verricht, geldt de voorbehouden eigendom tevens totdat de wederpartij vorderingen die met die werkzaamheden verband houden volledig heeft voldaan. Tevens geldt de voorbehouden eigendom voor de vordering, die de verkoper jegens de wederpartij mocht verkrijgen wegens tekortschieten van de wederpartij in een of meer van zijn verplichtingen jegens de verkoper.
- De wederpartij is binnen redelijke grenzen verplicht zijn medewerking te verlenen bij alle maatregelen die de verkoper, ter bescherming van de afgeleverde zaken en/of zijn eigendomsrecht op die zaken wil treffen.
- Indien derden beslag leggen op de onder eigendomsvoorbehoud afgeleverde zaken dan wel rechten daarop willen vestigen of doen gelden, is de wederpartij verplicht de verkoper onmiddellijk hiervan schriftelijk in kennis stellen.
- De wederpartij is niet bevoegd de onder eigendomsvoorbehoud vallende zaken met enig recht te bezwaren, te verkopen of op enige andere wijze aan derden ter beschikking te (doen) stellen. Zolang de geleverde zaken onder het eigendomsvoorbehoud vallen, is de wederpartij uitsluitend bevoegd tot eigen be- of verwerking van afgeleverde zaken in de normale uitoefening van zijn bedrijf. De wederpartij is niet bevoegd de onder het eigendomsvoorbehoud vallende zaken te verpanden noch op enige andere wijze te bezwaren. Na be- of verwerking van bedoelde zaken wordt de verkoper (mede)eigenaar van de daaruit gevormde of mede daaruit gevormde zaken en zal de wederpartij deze zaken automatisch gaan houden voor de verkoper.
- Indien de verkoper niettegenstaande het bepaalde in het vorige niet de eigendom van de door de wederpartij gevormde zaken verkrijgt, zal de wederpartij op eerste verzoek van de verkoper alle vereiste medewerking verlenen die nodig is voor het vestigen van een al dan niet bezitloos pandrecht (in voorkomende gevallen mede toekomend aan andere rechthebbenden) op de betreffende zaken ten behoeve van de verkoper.
- De verkoper is onherroepelijk gemachtigd, zonder dat een ingebrekestelling is vereist, de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken terug te nemen door deze te verwijderen of te doen verwijderen van de plaats waar deze zich bevinden indien de wederpartij met de nakoming van zijn betalingsverplichtingen tekort schiet of de verkoper goede grond heeft te vrezen dat de wederpartij in die verplichtingen zal tekortschieten en niet in staat is om adequate zekerheid te stellen.
- Ingeval van terugname van zaken welke door de verkoper zijn geleverd wordt de koopprijs aan de wederpartij gecrediteerd. De verkoper is gerechtigd om het te crediteren bedrag te verminderen met een enkel door hem te bepalen bedrag dat gelijk is aan zijn kosten en schade, onverminderd eventuele verdere en andere rechten van de verkoper op schadevergoeding.
Artikel 6: Retournering
- Wederpartijen zijn gerechtigd bepaalde door de verkoper geleverde zaken binnen veertien kalenderdagen na levering te retourneren onder overlegging van een kopie van de aankoopfactuur of de pakbon. Dit geldt niet:
a. ten aanzien van zaken die niet deel uitmaken van de standaardvoorraden die de verkoper in zijn magazijn aanhoudt of die door de verkoper (op maat) gemaakt zijn voor de wederpartij;
b. indien de verkoper enkel op verzoek van de wederpartij de specifieke zaak heeft betrokken van een derde;
c. indien het zaken betreft die een uiterste houdbaarheidsdatum hebben van zes maanden of minder en die zaken niet binnen bovengenoemde veertien kalenderdagen zijn geretourneerd;
d. de verkoper retournering van zaken uitdrukkelijk heeft uitgesloten;
e. indien de zaken door de wederpartij zijn ingehuisd (d.w.z. op enigerlei wijze heeft opgesteld, gemonteerd, in gebruik heeft genomen). - Zaken worden slechts teruggenomen indien zij binnen de in artikel 6.1 genoemde termijn ongebruikt, onbeschadigd, in de originele verpakking en op kosten van de wederpartij worden geretourneerd aan de verkoper op het door zijn aangegeven adres. Monster- en testproducten worden slechts teruggenomen na toestemming van en in overleg met de verkoper.
- In geval van retournering van zaken wordt de koopprijs aan de wederpartij gecrediteerd. De verkoper is gerechtigd om het te crediteren bedrag te verminderen met een enkel door hem te bepalen bedrag dat gelijk is aan zijn kosten en schade die met de retournering verband houden.
- De verkoper aanvaardt teruggezonden zaken slechts indien en voor zover zij met de terugzending tevoren heeft ingestemd (middels het aan de wederpartij verstrekken van een retourordernummer) en indien de zaken aan het door de verkoper op te geven adres worden afgeleverd in de originele verpakking en in de staat waarin ze door de verkoper zijn afgeleverd. Eventuele kosten van (de)montage komen voor rekening van de wederpartij.
- Zaken die door de verkoper ontvangen worden na verloop van de in artikel 6.1 genoemde termijn worden niet teruggenomen, tenzij er sprake is van omstandigheden als vermeld onder de garantiebepaling in artikel 7.
- Gedurende de periode dat een wederpartij een te retourneren zaak onder zich heeft, is de wederpartij verplicht als zorgvuldig en goed huisvader voor de zaak te zorgen.
Artikel 7: Garanties, onderzoek, eigen risico
- De door de verkoper te leveren zaken voldoen aan de redelijk gangbare en gebruikelijke kwaliteitseisen bij normaal gebruik en die daaraan op het moment van levering redelijkerwijs gesteld kunnen worden. De verkoper staat alleen in voor specifieke kwaliteitseisen of specifieke kwaliteitsnormen van door hem geproduceerde of gemodificeerde producten voor zover deze eisen of normen uitdrukkelijk zijn overeengekomen doordat de verkoper die expliciet en schriftelijk heeft bevestigd. Geringe in de handel gebruikelijk of technisch niet te vermijden afwijkingen en verschillen in kwaliteit, kleur, maat of afwerking en kwaliteitsachteruitgang door normale slijtage leveren geen gebrek op.
- De verkoper garandeert nimmer, ook niet indien vooraf een monster van het geleverde aan de wederpartij is verstrekt, dat het geleverde geschikt is voor verwezenlijking van het doel waarvoor de wederpartij het geleverde wenst aan te wenden, te gebruiken of te verwerken. De wederpartij dient zelf te verifiëren of het gebruik daarvan geschikt is voor het gebruik en voldoet aan de eisen die gesteld worden. De verkoper kan andere garantie- en andere voorwaarden stellen ter zake van de te leveren zaken of uit te voeren werkzaamheden. Enige mededeling van de verkoper ontslaat de wederpartij niet van zijn eigen verantwoordelijkheid te onderzoeken of en te verifiëren dat een zaak geschikt is voor het gebruik en voldoet aan de eisen.
- De verkoper kan ten aanzien van de in artikel 7.1 genoemde garantie met de wederpartij een specifieke termijn overeenkomen waarin de in artikel 7.1 genoemde garantie geldt. In geval de door de verkoper geleverde zaken afkomstig zijn van of geproduceerd zijn door derden, dan is de garantie van de verkoper beperkt tot de garantie, die door de derden voor de zaak wordt verstrekt, tenzij anders is vermeld.
- Iedere vorm van garantie komt te vervallen indien er sprake is van een gebrek dat ontstaan is als gevolg van of voortvloeit uit:
a. onjuist of onzorgvuldig gebruik van een zaak, waaronder gebruik van een zaak in strijd met de gebruiksaanwijzing of een andere relevante aanwijzing;
b. onvolkomenheden ontstaan door of het gevolg van omstandigheden waar de verkoper geen invloed op kan uitoefenen, zoals onvolkomenheden in de zaak die niet hun oorzaak hebben in de productie en/of levering van het product, of zijn ontstaan als gevolg van externe oorzaken, waaronder begrepen blikseminslag, brand, overstroming en andere weersomstandigheden (zoals bijvoorbeeld doch niet beperkt tot, extreme regenval of temperaturen);
c. niet normaal gebruik van de zaak, waardoor de zaak abnormale en/of buitensporige slijtagekenmerken vertoont;
d. onoordeelkundig of oneigenlijk gebruik van de zaak of gebruik na de houdbaarheidsdatum, onjuiste opslag of onderhoud daaraan door de wederpartij en/of door derden, daaronder begrepen: wanneer, zonder schriftelijke toestemming van de verkoper, de wederpartij of derden aan de zaak wijzigingen hebben aangebracht dan wel hebben getracht aan te brengen, daaraan andere zaken werden bevestigd die daaraan niet bevestigd dienen te worden of indien deze werden ver- of bewerkt op een andere dan de voorgeschreven wijze. - De wederpartij is gehouden het geleverde te (doen) onderzoeken, onmiddellijk op het moment dat de zaken hem ter beschikking worden gesteld respectievelijk de desbetreffende werkzaamheden zijn uitgevoerd. Daarbij behoort de wederpartij te onderzoeken of kwaliteit en/of kwantiteit van het geleverde overeenstemt met hetgeen is overeengekomen en voldoet aan de eisen die de partijen dienaangaande zijn overeengekomen. Eventuele zichtbare gebreken dienen binnen zeven kalenderdagen na levering schriftelijk aan de verkoper te worden gemeld. Eventuele niet zichtbare gebreken dienen terstond, doch in ieder geval uiterlijk binnen veertien kalenderdagen, na ontdekking daarvan, schriftelijk aan de verkoper te worden gemeld. De melding dient een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van het gebrek te bevatten, zodat de verkoper in staat is adequaat te reageren. De wederpartij dient de vrachtbrief of de paklijst waarop de gebreken (manco’s) zijn aangegeven, mee te zenden. De wederpartij dient de verkoper in de gelegenheid te stellen een klacht te (doen) onderzoeken.
- De verkoper aanvaardt teruggezonden zaken slechts indien en voor zover zij met de terugzending tevoren heeft ingestemd (middels het aan de wederpartij verstrekken van een retourordernummer) en indien de zaken aan het door de verkoper op te geven adres worden afgeleverd in de originele verpakking en in de staat waarin ze door de verkoper zijn afgeleverd. Eventuele kosten van (de)montage komen voor rekening van de wederpartij.
- Indien vaststaat dat een zaak gebrekkig is en de wederpartij de zaken dienaangaande tijdig heeft teruggezonden, dan zal de verkoper de gebrekkige zaak binnen redelijke termijn na retourontvangst daarvan of, indien retournering redelijkerwijze niet mogelijk is, na schriftelijke kennisgeving ter zake van het gebrek door de wederpartij, ter keuze van de verkoper, (i) vervangen door een andere, gelijksoortige zaak, (ii) zorgdragen voor herstel daarvan of (iii) de door de wederpartij betaalde koopprijs crediteren aan de wederpartij, in welk geval de overeenkomst geldt als ontbonden voor zover het de gebrekkige prestatie betreft. In geval van vervanging is de wederpartij gehouden om de vervangen zaak aan de verkoper te retourneren en de eigendom daarover aan de verkoper te verschaffen, tenzij de verkoper anders aangeeft.
- Indien de wederpartij tijdig de zaken heeft terug geleverd, schort dit zijn betalingsverplichting niet op. De wederpartij blijft in dat geval ook gehouden tot afname en betaling van de overige bestelde zaken en volgende deelzendingen die deel uitmaken van dezelfde bestelling.
- Indien van een gebrek later melding wordt gemaakt dan binnen de in dit artikel genoemde termijnen, dan komt de wederpartij geen recht meer toe op herstel, vervanging of vergoeding zoals bedoeld in artikel 7.7. De rechten van de wederpartij zijn dan vervallen.
- Indien komt vast te staan dat een klacht ongegrond is, dan komen de kosten daardoor ontstaan, daaronder begrepen de onderzoekskosten, aan de zijde van de verkoper daardoor gevallen, integraal voor rekening van de wederpartij.
- Na verloop van de garantietermijn zullen alle kosten voor herstel of vervanging, inclusief administratie-, verzend- en voorrijkosten, aan de wederpartij in rekening gebracht worden.
- In afwijking van de wettelijke verjaringstermijnen, bedraagt de verjaringstermijn van alle vorderingen en verweren jegens de verkoper en de door de verkoper bij de uitvoering van een overeenkomst betrokken derden, één jaar
Artikel 8: Aansprakelijkheid
- De aansprakelijkheid van de verkoper (i) uit hoofde van de overeenkomst, waaronder aansprakelijkheid wegens niet of niet tijdige levering van zaken of gebreken aan het afgeleverde, of (ii) uit anderen hoofde voor schade in welke vorm dan ook, is beperkt tot de netto-factuurwaarde van de betreffende zaken, en indien de gehele factuur niet slechts ziet op die zaken, dat gedeelte van de factuur waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft.
- De aansprakelijkheid van de verkoper is in ieder geval steeds beperkt tot het bedrag dat de verkoper in verband met de gebrekkige prestaties van zijn aansprakelijkheidsverzekeraar ontvangt. De verkoper is niet aansprakelijk voor schade waarvoor de wederpartij is verzekerd.
- De verkoper is uitsluitend aansprakelijk voor directe schade. Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan de redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze voorwaarden, de eventuele redelijke kosten gemaakt om de gebrekkige prestatie van de verkoper aan de overeenkomst te laten beantwoorden, voor zoveel deze aan de verkoper toegerekend kunnen worden en redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover de wederpartij aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade als bedoeld in deze algemene voorwaarden.
- De verkoper is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, daaronder begrepen vertragingsschade, omzet- en winstderving, gevolgschade, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie.
- De wederpartij is te allen tijde zelf verplicht de deugdelijkheid van informatie (inclusief de informatie verstrekt door de verkoper) en van de zaken te onderzoeken voor de hem voor ogen staande toepassing. De verkoper is nimmer aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, ontstaan doordat de verkoper is uitgegaan van door of namens de wederpartij verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens. De verkoper is niet verantwoordelijk voor het verifiëren van de juistheid of volledigheid van de door de wederpartij of diens vertegenwoordigers aangeleverde en/of toegankelijk gemaakte informatie. De verkoper is nimmer aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, ontstaan door (al dan niet telefonisch) gegeven adviezen, raadgevingen, berekeningen of andere opgaven ter zake van zaken.
- De verkoper is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, als gevolg van vertraging, schade, letsel, of niet nakoming van de verplichtingen van de verkoper veroorzaakt door buiten zijn macht liggende oorzaken.
- De wederpartij vrijwaart de verkoper tegen alle aanspraken van derden met betrekking tot de (af)geleverde zaken en/of diensten, waaronder begrepen aanspraken van ondergeschikten van de wederpartij, als van door de wederpartij ingeschakelde derden.
- De verkoper is niet aansprakelijk voor schade, ontstaan bij de wederpartij (waaronder begrepen, zijn ondergeschikten), de door de wederpartij ingeschakelde derden, of diens afnemers ten gevolge van niet of niet juist opvolgen van de door de verkoper (of diens toeleveranciers) verstrekte instructies, normen en toelatingsvoorschriften of niet voldoen aan de van toepassing zijnde voorschriften of indien de (af)geleverde zaken in strijd met de toepasselijke voorschriften worden toegepast.
- De verkoper zal zich niet op de in dit artikel opgenomen beperkingen van zijn aansprakelijkheid kunnen beroepen indien en voor zover de schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de verkoper.
Artikel 9: Ontbinding; opschorting
- De verkoper is bevoegd een overeenkomst met de wederpartij door middel van een schriftelijke verklaring aan de wederpartij buitengerechtelijk te ontbinden dan wel de uitvoering van zijn verplichtingen op grond van de overeenkomst op te schorten, een en ander zonder dat enig recht op schadevergoeding voor de wederpartij zal ontstaan, indien de uitvoering van de overeenkomst ten aanzien van de verkoper wordt bemoeilijkt of belemmerd als gevolg van onder meer de volgende omstandigheden:
a. bedrijfsstoornis of bedrijfsonderbreking van welke aard dan ook, voor zover deze stoornis of onderbreking is ontstaan als gevolg van in redelijkheid niet aan de verkoper toe te rekenen omstandigheden;
b. vertraagde of te late toelevering door toeleverancier(s) van de verkoper;
c. transportmoeilijkheden of transportbelemmeringen van welke aard dan ook, waardoor het transport naar of van de vestiging van het bedrijf van de verkoper wordt bemoeilijkt of belemmerd, voor zover deze moeilijkheden of belemmeringen krachtens verkeersopvattingen niet aan de verkoper zijn toe te rekenen;
d. in het geval de wederpartij langer dan 2 maanden in verzuim verkeert;
e. in het geval de wederpartij surséance van betaling aanvraagt, dan wel een verzoek tot faillietverklaring van de wederpartij wordt gedaan, dan wel de wederpartij in staan van faillissement komt te verkeren;
f. in het geval beslag wordt gelegd op één of meer vermogensbestanddelen van de wederpartij.
g. in het geval dat, naar redelijk oordeel van de verkoper, de financiële toestand van de wederpartij daartoe aanleiding geeft; onverminderd het recht van de verkoper op schadevergoeding.
Artikel 10: Betaling
- Indien op de factuur niet anders is aangegeven, dient betaling bij levering te geschieden dan wel door overmaking op een de verkoper aangewezen bankrekening, binnen de fatale termijn van 30 kalenderdagen na de factuurdatum.
- De verkoper is te allen tijde gerechtigd, alvorens (verder) te presteren, van de wederpartij zekerheid te eisen voor de nakoming van diens verplichtingen.
- Ieder opschortingsrecht of recht op verrekening door de wederpartij is uitgesloten.
Artikel 11: Rente en kosten
- Indien betaling niet binnen de in artikel 10.1 vermelde termijn heeft plaatsgevonden is de wederpartij van rechtswege in verzuim (zonder nadere ingebrekestelling of sommatie) en is vanaf de vervaldatum wettelijke rente plus 2 procent verschuldigd over het nog openstaande bedrag.
- De door een wederpartij gedane betalingen strekken steeds in eerste plaats in mindering van de kosten, vervolgens in mindering van de opeisbare rente en ten slotte in mindering van de hoofdsom en de lopende rente op facturen die het langste openstaan, zelfs al vermeldt de wederpartij dat de betaling betrekking heeft op een latere factuur. Bij facturen van gelijke datum geschiedt de betaling op elke factuur naar evenredigheid.
- Alle kosten ter vaststelling van aansprakelijkheid en incassokosten (waaronder begrepen de kosten voor juridische bijstand) komen voor rekening van de wederpartij, de buitengerechtelijke kosten bedragen ten minste 15% van het factuurbedrag (maar kunnen meer bedragen). Voor zover de verkoper in een gerechtelijke procedure tegen de wederpartij geheel of gedeeltelijk in het gelijk is gesteld is de wederpartij verplicht tot vergoeding van niet door de rechter aan de verkoper toegewezen bedragen.
Artikel 12: Intellectuele eigendomsrechten
- Rechten van intellectuele eigendom ten aanzien van producten, materialen en/of diensten die door de verkoper aan wederpartijen worden geleverd of op welke wijze dan ook ter beschikking worden gesteld (zoals: analyses, ontwerpen, documentatie, rapporten, offertes, etc.) berusten uitsluitend bij de verkoper c.q. zijn toeleveranciers en/of licentiegevers. De wederpartij verkrijgt daarvan slechts de gebruiksrechten voor zover deze hem uitdrukkelijk worden toegekend, één en ander tenzij door of namens de verkoper en wederpartijen schriftelijk uitdrukkelijk anders wordt overeengekomen.
- Het is wederpartijen niet toegestaan enige aanduiding omtrent auteursrechten of andere rechten van intellectuele eigendom van door of namens de verkoper geleverde producten, materialen of diensten te verwijderen c.q. te wijzigen.
Artikel 13: Algemeen
- Mondelinge mededelingen, toezeggingen of afspraken tussen de partijen hebben geen rechtskracht, tenzij deze schriftelijk zijn overeengekomen.
- Het nalaten door de verkoper om een in deze algemene voorwaarden genoemd recht in te roepen tast het recht om dit alsnog te doen niet aan, tenzij de verkoper uitdrukkelijk en schriftelijk met het niet inroepen van dit recht akkoord is gegaan
- In het geval een (deel)bepaling in deze algemene voorwaarden niet rechtsgeldig c.q. in strijd met de wet mocht zijn, zal deze (deel)bepaling geacht worden te zijn vervallen en te zijn vervangen door een rechtsgeldige bepaling die de (strekking van de) betreffende vervallen bepaling zoveel mogelijk benadert. De overige bepalingen in deze algemene voorwaarden blijven in dat geval onverminderd van kracht.
- De verkoper is te allen tijde gerechtigd deze algemene voorwaarden te wijzigen en zal zijn wederpartijen over een dergelijke wijziging informeren door een bericht op zijn website te plaatsen (www.vlamboog.eu) en door de nieuwe voorwaarden te deponeren bij de rechtbank te Dordrecht. De gewijzigde voorwaarden zijn automatisch van toepassing per datum van deponeren bij genoemde rechtbank.
Artikel 14: Toepasselijk recht en geschillenbeslechting
- Op alle offertes van, bestellingen aan en/of overeenkomsten met de verkoper en op deze algemene voorwaarden is bij uitsluiting Nederlands recht van toepassing.
- Toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag wordt uitgesloten.
- Alle geschillen die mochten ontstaan naar aanleiding van offertes van, bestellingen aan en/of overeenkomsten met de verkoper en/of deze algemene voorwaarden zullen, indien het geschil ontstaat ten aanzien van een in Nederland gevestigde wederpartij, worden voorgelegd aan de bevoegde rechter te Rotterdam.
- Alle geschillen die mochten ontstaan naar aanleiding van offertes van, bestellingen aan en/of overeenkomsten met de verkoper en/of deze algemene voorwaarden zullen, indien het geschil ontstaat ten aanzien van een niet in Nederland gevestigde wederpartij, worden beslecht overeenkomstig het Arbitrage Reglement van het Nederlandse Arbitrage Instituut. De plaats van arbitrage zal zijn gelegen in Nederland. De procedure zal worden gevoerd in de Nederlandse taal
Algemene inkoopvoorwaarden Vlamboog B.V.
Artikel 1: Toepasselijkheid van de algemene inkoopvoorwaarden
- Deze algemene inkoopvoorwaarden zijn van toepassing op alle aanvragen, aanbiedingen, aanvaardingen, overeenkomsten en daarmee verband houdende rechtshandelingen met betrekking tot het door een wederpartij (hierna: “Leverancier”) leveren van zaken en/of verrichten van diensten voor en in opdracht van Vlamboog B.V. (hierna te noemen: “Vlamboog “).
- Afwijkingen en/of aanvullingen van deze algemene inkoopvoorwaarden zijn alleen mogelijk indien en voor zover Vlamboog dit uitdrukkelijk schriftelijk heeft aanvaard.
- Algemene voorwaarden, onder welke benaming ook, van de Leverancier zijn niet van toepassing. Vlamboog wijst de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden van Leverancier uitdrukkelijk van de hand. Waar nodig treden deze algemene inkoopvoorwaarden daarvoor in de plaats.
- In deze algemene inkoopvoorwaarden wordt in het navolgende onder levering verstaan het leveren van zaken en/of het verrichten van diensten.
Artikel 2: Totstandkoming van de overeenkomst
- Offertes die van de Leverancier afkomstig zijn, worden geacht onherroepelijk te zijn, tenzij uit de offerte schriftelijk en uitdrukkelijk blijkt dat die offerte vrijblijvend is.
- Orders zijn slechts bindend voor Vlamboog indien deze
- met vermelding van een ordernummer en omschrijving schriftelijk worden doorgegeven; en
- door de Leverancier binnen 48 uur na dagtekening van de order zijn bevestigd met vermelding van het ordernummer, het artikelnummer, de bestelde hoeveelheid en het positie c.q. lijnnummer zoals opgenomen in de order van Vlamboog. Door deze orderbevestiging verklaart de Leverancier zich akkoord met deze algemene inkoopvoorwaarden.
- Indien de Leverancier de order niet binnen de hierboven onder 2.2.b. genoemde termijn bevestigt, dan wel aantekeningen maakt en/of toevoegingen vermeldt, behoudt Vlamboog zich het recht voor de order in te trekken. Het voorgaande geldt eveneens indien niet aan de overige voorwaarden vermeld onder 2.2 is voldaan.
- Alle kosten gemoeid met het opstellen van een offerte of het uitbrengen van een aanbod zijn voor rekening van de Leverancier.
Artikel 3: Prijzen; betaling
- Tenzij anders is overeengekomen, zijn de in de order genoemde prijzen vast en kunnen niet tussentijds eenzijdig door de Leverancier worden aangepast en/of gewijzigd. Prijswijzigingen dienen 90 dagen voor einde kalenderjaar gecommuniceerd te worden, waarna wijzigingen per 1 januari van het volgend jaar effectief worden. Tussentijdse prijsaanpassingen worden niet geaccepteerd.
- Betaling vindt plaats hetzij binnen zestig (60) dagen, hetzij binnen 14 dagen na factuurdatum onder aftrek van 3% betalingskorting, mits de levering van de zaken en/of de uitvoering van de diensten is goedgekeurd.
- De Leverancier dient op de factuur de volgende gegevens te vermelden:
- het ordernummer van De Vlamboog;
- het artikelnummer van De Vlamboog;
- het artikelnummer van Leverancier;
- de positie c.q. lijn nummer;
- de hoeveelheid van de afgeleverde zaken;
- de bruto verkoopprijs per afgeleverde zaak;
- de gehanteerde korting per afgeleverde zaak; en
- de nettoprijs van de afgeleverde zaken.
- Backorders worden nimmer gefactureerd vóór aflevering van de zaken.
- Indien de factuur niet voldoet aan de vereisten vermeld onder 3.3 en 3.4 kan Vlamboog de factuur binnen 14 dagen terugzenden aan de Leverancier ter correctie.
- Betaling door Vlamboog houdt op geen enkele wijze afstand van rechten in. Vlamboog is te allen tijde bevoegd vorderingen van de Leverancier op haar te verrekenen met vorderingen die Vlamboog, uit welke hoofde ook, heeft op de Leverancier.
Artikel 4: Levering van zaken
- Voor de interpretatie van de leveringscondities zijn van toepassing de “Incoterms 2010”, uitgegeven door de Internationale Kamer van Koophandel, Parijs.
- Levering geschiedt D.D.P. (Delivered Duty Paid) aan het door Vlamboog aangegeven adres, stipt op het in de order aangegeven dan wel overeengekomen dag.
- Door het enkel overschrijden van een in de order aangegeven dan wel overeengekomen termijn voor (delen van) de levering zal de Leverancier in verzuim zijn.
- De levering is voltooid op het moment dat de zaken door of namens Vlamboog in ontvangst zijn genomen alsmede voor akkoord is getekend voor aflevering.
- Onder levering wordt mede verstaan levering van alle bijbehorende documentatie zoals bijvoorbeeld tekeningen, kwaliteits-, keurings- en garantiecertificaten, instructieboeken en handleidingen. De Leverancier is niet bevoegd tot het uitvoeren van deelleveringen. Indien het uitvoeren van deelleveringen desondanks is overeengekomen, wordt voor de toepassing van deze algemene inkoopvoorwaarden onder levering mede een deellevering verstaan.
- Met levering van meer of minder dan de bestelde hoeveelheid wordt slechts akkoord gegaan indien dit schriftelijk is overeengekomen. Vlamboog mag op kosten van de Leverancier
- te veel geleverde goederen,
- vóór de leveringsdatum c.q. leveringstijdstip geleverde goederen en
- na de leveringsdatum c.q. leveringstijdstip geleverde zaken, terugzenden of weigeren te aanvaarden.
- De Leverancier dient Vlamboog onverwijld schriftelijk op de hoogte te stellen bij het ontstaan van een backorder onder vermelding van het ordernummer van Vlamboog, het artikelnummer van Vlamboog, de hoeveelheid van de afgeleverde zaken en het positie c.q. lijnnummer. De Leverancier dient bij iedere melding van de openstaande orders door Vlamboog, op dezelfde dag de status van de bestelling aan Vlamboog door te geven. Backorders kunnen eenzijdig door Vlamboog worden aangepast.
- De Leverancier dient Vlamboog onverwijld schriftelijk op de hoogte te stellen van iedere omstandigheid die een vertraging in de aflevering kan veroorzaken. In een dergelijk geval is de Leverancier verplicht zich in te spannen om ondanks de omstandigheden die de aflevering bemoeilijken, deze op tijd te doen plaatsvinden.
- Vlamboog is gerechtigd de geleverde artikelen binnen één (1) jaar na ontvangst te retourneren tegen volledige vergoeding van de kostprijs voor zover de artikelen onbeschadigd zijn en voorzien zijn van een deugdelijke verpakking.
Artikel 5: Uitvoering van diensten
- De Leverancier zal de diensten verrichten als omschreven in de order dan wel de overeenkomst. De Leverancier zal op het in de order aangegeven dan wel overeengekomen tijdstip of binnen de in de order aangegeven dan wel overeengekomen termijn de diensten verlenen.
- Door het enkele overschrijden van de in de order aangegeven dan wel overeengekomen termijn voor het verlenen van de diensten zal de Leverancier in verzuim zijn.
- De Leverancier zal de diensten verrichten als een goed Leverancier met gebruikmaking van de juiste materialen en inschakeling van voldoende en gekwalificeerd personeel en/of derden. De Leverancier kan de uitvoering van de werkzaamheden alleen met voorafgaande schriftelijke toestemming van Vlamboog opdragen aan derden.
- De Leverancier is te allen tijde verantwoordelijk voor en draagt zorg voor de bij de te verrichten diensten in te schakelen hulpmiddelen, personeel en/of derden.
Artikel 6: Verpakking en verzending
- De Leverancier zal iedere zaak separaat verpakken met inachtname van de bij of krachtens wet gestelde eisen en op een voor de zaken geëigende manier. Op elke verpakking dienen de volgende gegevens te worden vermeld; het artikelnummer van Vlamboog, de hoeveelheid afgeleverde zaken, een korte omschrijving van de afgeleverde zaken en de EAN code.
- De Leverancier zal de zaken op zodanige wijze verpakken, dat deze Vlamboog in goede staat bereiken en voor doorzending naar elke locatie in de Benelux geschikt zijn.
- Bij gebruik van pallets door Leverancier dienen uitsluitend Euro pallets gebruikt te worden. De hoogte van de verpakking inclusief pallet mag nimmer 1,80m overschrijden.
- Iedere zending dient te worden vergezeld van een paklijst. De paklijst dient aan de buitenkant van de verpakkingen rechts bovenaan, goed zichtbaar, te worden aangebracht met vermelding van de volgende gegevens;
- het ordernummer van Vlamboog;
- het artikelnummer van Vlamboog;
- de omschrijving van Vlamboog;
- positie c.q. lijnnummer van de inkooporder van Vlamboog;
- het artikelnummer van de Leverancier;
- de hoeveelheid van de afgeleverde zaken;
- het ordernummer van de Leverancier;
- EAN code.
- Door Vlamboog aan de verpakking en/of verzending gestelde eisen zullen – mits tijdig schriftelijk aan de Leverancier kenbaar gemaakt – door deze strikt worden nageleefd.
- Retourzending van de zaken geschiedt voor rekening en risico van de Leverancier naar een door deze op te geven bestemming. De Leverancier dient de geretourneerde zaken op eerste verzoek van Vlamboog terug te nemen.
Artikel 7: Keuring
- Keuring door of namens Vlamboog kan plaatsvinden zowel voor als na de levering.
- In het geval van keuring dient de Leverancier:
- toegang te verlenen tot plaatsen waar de zaken worden geproduceerd en/of zijn opgeslagen;
- medewerking aan de gewenste keuring te verlenen en voor zijn rekening de benodigde documentatie en inlichtingen te verstrekken.
Artikel 8: Garantie
- De garantieperiode bedraagt dertig (30) maanden, aanvangend op het moment van acceptatie van de levering van de zaken en het verrichten van diensten.
- Gedurende de garantieperiode garandeert de Leverancier de deugdelijkheid van de door hem geleverde zaken en/of verrichte diensten en garandeert hij dat deze zaken en/of diensten beantwoorden aan de overeenkomst. De garantie omvat ten minste:
- de zaken en/of diensten beschikken over de eigenschappen die zijn toegezegd en voldoen aan de eventueel door Vlamboog verstrekte specificaties;
- de zaken en/of diensten geschikt zijn voor het doel waarvoor de order is geplaatst en de overeenkomst is gesloten;
- de zaken nieuw zijn, van goede kwaliteit zijn en vrij zijn van gebreken en rechten van derden;
- de diensten op vakbekwame wijze en ononderbroken zullen worden verricht;
- de zaken en/of diensten voorzien zijn van een aanduiding van de producent of van degene die de zaken en/of hulpmiddelen in de handel brengt; en
- de zaken en/of diensten voorzien en vergezeld zijn van alle gegevens en instructies die nodig zijn voor een juist en veilig gebruik.
Indien en voor zover van toepassing dient de Leverancier – onverminderd het bepaalde in het vorige lid van dit artikel – ervoor zorg te dragen dat wordt voldaan aan alle voorschriften die voortvloeien uit de toepasselijke Europese en Nederlandse wet – en regelgeving inzake (onder meer) kwaliteit, veiligheid, gezondheid en milieu. Voorts dienen alle te leveren zaken voorzien te zijn van een CE-keurmerk, daarbij de overgangstermijn ten aanzien van de relevante EU-richtlijnen in acht nemend. Van artikelen welke aan een EN-norm voldoen, dient een ‘declaration of conformity’ en een EN-keuringsrapport aanwezig te zijn. Binnen 24 uur na een verzoek van Vlamboog dient een kopie overhandigd te worden. Mocht blijken dat documenten niet juist zijn of ontbreken, kan Vlamboog de goederen op kosten van de Leverancier retourneren tegen volledige creditering van het aankoopbedrag.
- Indien de zaken – ongeacht de resultaten van eventuele voorafgaande keuringen – niet blijken te voldoen aan het bepaalde in lid 2 van het onderhavige artikel, zal de Leverancier de zaken voor zijn rekening en ter keuze van Vlamboog op diens eerste verzoek herstellen, vervangen of het ontbrekende aanvullen, tenzij Vlamboog de voorkeur geeft aan ontbinding van de overeenkomst of vervangende schadevergoeding. Een en ander laat het recht van Vlamboog op (aanvullende) schadevergoeding (waaronder de kosten ter zake van reparatie en demontage) onverlet.
- Indien de zaken door of namens Vlamboog worden gekeurd, dient de in het vorige lid bedoelde kennisgeving ten aanzien van tekortkomingen die bij de keuring redelijkerwijs ontdekt hadden behoren te worden binnen zes (6) weken na deze keuring plaats te vinden.
- In spoedeisende gevallen en in gevallen dat na overleg met de Leverancier redelijkerwijs moet worden aangenomen dat deze zal tekortkomen in de nakoming van zijn garantieverplichtingen, heeft Vlamboog het recht herstel of vervanging voor rekening van de Leverancier zelf uit te voeren of door derden uit te laten voeren. Dit ontslaat de Leverancier niet van zijn verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst.
- Zodra de Leverancier weet of behoort te weten dat hij zal tekortkomen in de nakoming van de overeenkomst, is hij verplicht hiervan onmiddellijk schriftelijk onder opgave van redenen mededeling te doen aan Vlamboog.
- Een overeengekomen garantietermijn begint na acceptatie van een uitgevoerde reparatie waarop de garantiebepalingen van toepassing zijn opnieuw te lopen.
Artikel 9: Risico en eigendom
- Tenzij anders schriftelijk is overeengekomen, gaat het risico van de af te leveren zaken eerst bij aflevering op Vlamboog over. Het risico gaat niet over indien de zaken niet aan de overeenkomst voldoen respectievelijk indien de zaken niet vergezeld gaan van alle bijbehorende hulpmiddelen en documentatie.
- Tenzij anders schriftelijk is overeengekomen, gaat de eigendom van de af te leveren zaken over van de Leverancier op Vlamboog op het moment van levering.
- Het eigendom en risico met betrekking tot de door de Leverancier verleende diensten gaat over op het moment dat Vlamboog de verleende diensten door middel van een schriftelijk document uitdrukkelijk heeft goedgekeurd.
- In geval de zaken tijdens of na de levering door Vlamboog worden afgekeurd, worden het risico en eigendom geacht nooit te zijn overgegaan op Vlamboog.
- De Leverancier doet hierbij (bij voorbaat) afstand van alle rechten en bevoegdheden welke hem op grond van het retentierecht of het recht van reclame toekomen.
Artikel 10: Intellectuele eigendom
- Voor zover ter zake van de door de Leverancier geleverde zaken (inclusief de daarbij behorende documenten) en de door Leverancier verleende diensten intellectuele eigendomsrechten gelden, verleent de Leverancier aan Vlamboog een gebruiksrecht dat overeenkomt met de bestemming van de geleverde zaken en de verleende diensten en verleent de Leverancier aan Vlamboog voorts het recht zodanig gebruiksrecht aan haar (mogelijke) afnemers te verschaffen.
- De Leverancier garandeert dat het gebruik (inclusief doorverkoop) van de door hem geleverde zaken of verrichte diensten geen inbreuk zal opleveren op intellectuele eigendomsrechten van hem en/of derden.
- De Leverancier is gehouden Vlamboog te vrijwaren voor alle aanspraken die voortvloeien uit een inbreuk op intellectuele eigendomsrechten van derden en zal Vlamboog al de schade vergoeden die daarvan het gevolg is.
- Al de intellectuele eigendomsrechten die in verband met of als gevolg van enige relatie tussen Vlamboog en de Leverancier ontstaan, berusten bij Vlamboog. De Leverancier mag voor zover niet schriftelijk en uitdrukkelijk anders is overeengekomen, de ter beschikking gestelde informatie of hulpmiddelen slechts gebruiken in het kader van en ten behoeve van de overeenkomst met Vlamboog. De ter beschikking gestelde documenten of hulpmiddelen mogen zonder voorgaande schriftelijke toestemming van Vlamboog geheel nog gedeeltelijk in welke vorm dan ook beschikbaar worden gesteld aan derden of anderszins gebruikt worden voor andere doeleinden dan waarvoor Vlamboog deze documenten aan de Leverancier heeft verstrekt.
Artikel 11: Aansprakelijkheid
- De Leverancier is aansprakelijk voor alle schade zoals bedoeld in de artikelen 6:185 e.v. BW (productaansprakelijkheid) die door Vlamboog en/of derden wordt geleden als gevolg van een gebrek in zijn product waardoor het niet de veiligheid biedt die men gerechtigd is te verwachten. Deze aansprakelijkheid omvat de schade als gevolg van een gebrek in een deel van de zaak, dat van een derde afkomstig is (zoals componenten, grondstoffen, etc.).
- De Leverancier is aansprakelijk voor alle schade die door Vlamboog en/of derden wordt geleden als gevolg van (tekortkoming in) geleverde zaken en/of verrichte diensten en/of als gevolg van zijn (Leverancier) handelen of nalaten, het handelen of nalaten van zijn (Leverancier) personeel en/of door hem ingeschakelde derden. De aansprakelijkheid van de Leverancier heeft zowel betrekking op directe als indirecte schade.
- De Leverancier vrijwaart Vlamboog voor aanspraken van derden op grond van aansprakelijkheid als bedoeld in de vorige twee leden en zal op eerste verzoek van Vlamboog een schikking treffen met die derden, dan wel zich in rechte, in plaats van of gezamenlijk met Vlamboog – één en ander ter beoordeling van Vlamboog – verweren tegen aanspraken als hiervoor bedoeld.
- De Leverancier zal zich tegen de aansprakelijkheid als bedoeld in dit artikel genoegzaam verzekeren en verleent Vlamboog desgewenst inzage in de polis. Deze verzekeringsplicht strekt zich ook uit tot hulpmiddelen welke op enigerlei wijze bij de uitvoering van deze overeenkomst zijn betrokken.
Artikel 12: Overmacht
- In het geval van overmacht wordt de nakoming van de overeenkomst geheel of gedeeltelijk opgeschort voor de duur van de overmachtperiode, zonder dat partijen over en weer tot enige schadevergoeding ter zake gehouden zijn. Indien de overmachtsituatie langer duurt dan dertig (30) dagen, heeft enkel Vlamboog het recht door middel van een aangetekend schrijven met onmiddellijke ingang en zonder rechtelijke tussenkomst te ontbinden zonder dat daarbij enig recht op schadevergoeding zal ontstaan. Onder overmacht aan de zijde van de Leverancier wordt in ieder geval niet verstaan gebrek aan personeel, stakingen, wanprestatie van door de Leverancier ingeschakelde derden, uitval van hulpmaterialen en liquiditeits – c.q. solvabiliteitsproblemen bij de Leverancier.
Artikel 13: Opschorting en ontbinding
- Vlamboog is bevoegd naar zijn keuze de uitvoering van de overeenkomst geheel of gedeeltelijk op te schorten of de overeenkomst geheel of gedeeltelijk (met onmiddellijke ingang en zonder voorafgaande ingebrekestelling) schriftelijk te ontbinden (zonder dat Vlamboog gehouden zal zijn tot enige schadevergoeding en onverminderd zijn eventuele verder toekomende rechten) in het geval van:
- surséance van betaling of faillietverklaring van de Leverancier of een aanvraag daartoe;
- verkoop of beëindiging van de onderneming van de Leverancier;
- onder curatelenstelling of onder bewindstelling van de Leverancier;
- intrekking van vergunningen van de Leverancier die voor de uitvoering van de overeenkomst noodzakelijk zijn; of
- beslag op een belangrijk deel van de bedrijfsmiddelen van de Leverancier of op de zaken bestemd voor de uitvoering van de overeenkomst.
- Voorts is de Leverancier bevoegd naar zijn keuze de uitvoering van de overeenkomst geheel of gedeeltelijk op te schorten of de overeenkomst geheel of gedeeltelijk schriftelijk te ontbinden in het geval van tekortschieten van de Leverancier in de nakoming van enige verplichting uit de overeenkomst en, voor zover nakoming niet blijvend of tijdelijk onmogelijk is, na door Vlamboog schriftelijk in gebreke te zijn gesteld en de verplichting niet alsnog binnen een termijn van dertig (30) dagen wordt nagekomen.
- Alle vorderingen die Vlamboog in het geval van ontbinding overeenkomstig dit artikel op de Leverancier mocht hebben of verkrijgen, zullen terstond en ten volle opeisbaar zijn.
Artikel 14: Geheimhouding
- De Leverancier zal ter zake van alle gegevens en bedrijfsinformatie van Vlamboog, waarvan hij de vertrouwelijkheid redelijkerwijs mocht begrijpen, alsmede van alle door Vlamboog als vertrouwelijk aangemerkte gegevens welke hij bij de uitvoering van de overeenkomst kennis krijgt, de strikte geheimhouding jegens derden handhaven en zijn personeel respectievelijk een ieder die de Leverancier bij de uitvoering van de overeenkomst betrekt tot eenzelfde geheimhouding verplichten.
Artikel 15: Toegang tot gegevens
- De Leverancier zal Vlamboog op haar eerste verzoek haar gegevens ter beschikking stellen, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, de hoeveelheden geleverde zaken en verleende diensten en kosten.
Artikel 16: Overdracht; uitbesteding
- De Leverancier zal de rechten en verplichtingen die voor hem uit de overeenkomst voortvloeien noch geheel, noch gedeeltelijk aan derden overdragen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Vlamboog.
- De Leverancier zal de uitvoering van zijn verplichtingen uit de overeenkomst noch geheel, noch gedeeltelijk aan derden uitbesteden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Vlamboog.
- Ingeval Vlamboog de schriftelijke toestemming als bedoeld onder 16.1 en 16.2 verleent, wordt het handelen respectievelijk nalaten van de derde aan de Leverancier toegerekend als betrof het diens eigen gedragingen.
- Vlamboog heeft het recht aan de toestemming voorwaarden te verbinden.
- Vlamboog is altijd gerechtigd zijn om de rechtsverhouding tussen de partijen onder deze algemene voorwaarden of enig recht of verplichting daaronder over te dragen aan een groepsmaatschappij waarmee zij zich op dat moment in een groep bevindt als gedefinieerd in art. 2:24b BW, en de Leverancier verleent hierbij voor alsdan zijn medewerking aan een dergelijke overdracht.
Artikel 17: Algemeen
- De overeenkomst en deze algemene voorwaarden omvatten de volledige rechtsverhouding c.q. overeenkomst tussen Vlamboog en de Leverancier en treden in de plaats van alle andere overeenkomsten van welke aard dan ook (schriftelijk of mondeling).
- Indien enige bepaling van deze algemene voorwaarden onder enig recht ongeldig of niet-afdwingbaar is, wordt deze bepaling gehandhaafd voor zover rechtens toelaatbaar.
- Vlamboog is te allen tijde gerechtigd deze algemene voorwaarden te wijzigen en zal haar wederpartijen over een dergelijke wijziging informeren door een bericht op haar website te plaatsen.
Artikel 18: Toepasselijk recht, geschillen
- Op overeenkomsten en eventuele andere rechtsbetrekkingen tussen Vlamboog en de Leverancier is het Nederlandse recht van toepassing, zulks met uitsluiting van het Verdrag der Verenigde Naties inzake internationale koopovereenkomsten betreffende roerende zaken van 1980 (CISG).
- Van geschillen tussen de Leverancier en Vlamboog neemt in eerste aanleg bij uitsluiting kennis de rechtbank te Rotterdam. Vlamboog is echter bevoegd zich te wenden tot een andere, op grond van de wet bevoegde rechter.