Het is ontzettend belangrijk om een lashelm te dragen tijdens het lassen. Wanneer je gaat lassen, komt er namelijk UV-straling vrij. Deze straling is erg schadelijk voor de ogen. Daarnaast komen er met het lassen gevaarlijke stoffen vrij, ontstaan er vonken en wordt er hitte opgewekt. Ook deze elementen kunnen erg schadelijk zijn. Het is dan ook belangrijk om niet alleen je ogen te beschermen wanneer je gaat lassen, maar ook je gezicht, hals en nek.

Soorten lashelmen

Er zijn veel verschillende lashelmen te koop. We onderscheiden drie verschillende soorten lashelmen:

  1. Standaard lashelmen
  2. Automatische lashelmen
  3. Lashelmen met verse lucht systemen

Afhankelijk van de frequentie waarmee je last, je locatie, en de lastechniek die je gebruikt, moet je de juiste lashelm kiezen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van enkele lasaccessoires.

Standaard lashelmen

Een standaard lashelm bevat een traditionele lasruit en is daarmee geschikt voor zowel hoge als lage hitte-intensiteit. Ook al kunnen de prijzen van de standaard lashelmen sterk variëren, de helmen die in Nederland verkocht worden zijn altijd gemaakt van vlambestendig kunststof. 

Er is een groot aantal aanbieders van standaard lashelmen. Onze merkvoorkeur gaat uit naar Multi Vision, maar ook Optrel en Weldsafe bieden goede helmen.

Automatische lashelmen

Bij een automatische lashelm merk je vooral verschil in de lasruit. Deze bevat namelijk een ADF, Automatic Darkness Filter, waardoor de ruit niet handmatig open- en dichtgeklapt hoeft te worden. Doordat de ruit automatisch van kleur verandert wanneer de lasboog gestart wordt, zijn de ogen nog beter beschermd.

Op zoek naar aan automatische lashelm? De Multi Vision Grind zorgt voor een optimale bescherming van borst, hals, oren en gelaat. En nog een bijkomend voordeel: de slijpstand is aan de buitenzijde van de helm schakelbaar. Hierdoor hoef je de helm niet af te zetten om van stand te schakelen.

Naast de Multi Vision lashelmen zijn er ook goede lashelmen met ADF van bijvoorbeeld 3M Speedglas, Optrel en General verkrijgbaar bij Vlamboog.

Lashelmen met verse lucht systeem

Tijdens het lassen komen er gevaarlijke stoffen vrij zoals rook en metaalstof. Om hier goed tegen te beschermen, zijn er lashelmen met verseluchtsysteem. Een goed voorbeeld van lashelmen met verselucht systeem, is de speciale Multi C’Air lijn. Deze betaalbare verseluchtsystemen kunnen toegepast worden op de Multi Vision helmen. Er zijn ook goede lashelmen met verseluchtsysteem van bijvoorbeeld Optrel en Weldsafe verkrijgbaar.

Om het inademen van gevaarlijke stoffen te voorkomen, kun je ook een lashelm met overdruk gebruiken. De lichte overdruk in de helm zorgt voor optimale bescherming.